Online fotocursussen op Skillshare: een review (2024)

Ha leuk, een online fotocursus volgen. Maar waar? De meeste fotowebsites hebben hun eigen cursus, dus die zullen je niet snel wijzen op Skillshare, het platform met meer dan 33.000 online cursussen over alles waar maar een beetje creativiteit aan te pas komt. En ja, daar zitten ook ongelooflijk veel fotocursussen bij. Écht heel veel en ook over smartphone-fotografie. De kwantiteit is enorm – da’s duidelijk – maar hoe zit het met de kwaliteit? Heb je er iets aan als je verder wil komen met (smartphone) fotografie?

Voilà: de inhoud verberg

  • Online fotocursus: huh, talking to me?
  • Goedkoper dan losse fotocursussen
  • (Een greep uit) de beste fotocursussen op Skillshare
    • Cursussen over smartphone-fotografie
    • Fotocursussen over beeldbewerking
    • Cursussen over fotografie in het algemeen
  • Zozo, en is dit nou alles over fotografie?
  • Wat kost Skillshare?

Maar laat ik eerst vertellen wat Skillshare precies is. Kort door de bocht is Skillshare de Spotify van de online videocursussen. Ook het aanbod van Skillshare is duizelingwekkend groot. Noem maar een onderwerp en er zijn cursussen over. Van kalligrafie tot T-shirt-design en alles daartussen.

Online fotocursus: huh, talking to me?

Laat ik meteen in huis vallen met het grootste nadeel van Skillshare. Dan weet je meteen of verder lezen zinvol is of niet. De hele reutemeteut op het cursusplatform is Engelstalig. Is Engels niet je ding, vind je het maar lastig of heb je er gewoon geen zin in? Dan is Skillshare niets voor jou. Gelukkig zijn er genoeg Nederlandstalige cursussen over fotografie. Bijvoorbeeld hier.

Online fotocursussen op Skillshare: een review (1)

Aan cursussen heeft Skillshare dus geen gebrek, maar je zult zelf op zoek moeten naar het kaf tussen het koren, want iedere zelfbenoemde docent kan zijn ‘cursus’ op het platform plaatsen. Skillshare heeft wel een reeks eisen opgesteld waar een cursus aan moet voldoen, maar dat levert geen garantie op voor de kwaliteit ervan, zo heb ik gemerkt.

Een cursus waarin een docent in onduidelijk Engels wel 3 minuten doorzaagt over het schoonmaken van je cameralens (en daar bleef het niet bij), zou niet door het filter van Skillshare moeten komen. Net als Spotify helpt het cursusplatform je wel met ‘Recommended’ cursussen en ‘Staff picks’. Hoe meer je volgt, hoe beter die aanbevelingen worden.

Ook de uitspraak is dus een ding. Ik ben aan lessen begonnen van mensen die op zich misschien een goed verhaal hadden, maar van wie het Engels gewoon te slecht verstaanbaar was. Ik heb niks tegen accenten – heel charmant zelfs – maar een Indiër of Fransman die Engels probeert te praten, kan soms verschrikkelijk uitpakken. Trouwens: datzelfde heb ik met Amerikaanse vrouwen die elke zin eindigen in een soort gekraak dat vocal fry wordt genoemd.

Goedkoper dan losse fotocursussen

Tot zover de nadelen. Nu het positieve nieuws: er zijn echt fantastische fotocursussen te vinden op Skillshare. Met goede docenten, een goed gestructureerde opbouw en waar je ook écht iets van leert. Voor die krenten uit de pap betaal je bij vergelijkbare Nederlandse fotocursussen al gauw een paar tientjes of meer per cursus. En dan heb je nog maar één van de 33.000 lessen gedaan. Dus in verhouding ben je met Skillshare akelig veel goedkoper uit. Het ligt een beetje aan jouw motivatie hoeveel je eruit sleept.

Online fotocursussen op Skillshare: een review (2)

De lengte van de cursussen varieert enorm. Sommige docenten zijn van het type ‘grote stappen, snel thuis’ en vinden het na 10 minuten al mooi geweest (maar dat zijn gelukkig uitzonderingen). Anderen hebben zeker 2,5 uur nodig om alles uit te leggen. Gemiddeld duurt een cursus ongeveer 45 minuten, onderverdeeld in overzichtelijke hoofdstukken. In de praktijk is dat best lekker, die relatief korte lessen. Je hebt dan het gevoel dat je sneller en leuker leert dan als je het als één lange cursus zou hebben gedaan.

Het mooie is dat je Skillshare 2 weken gratis kunt gebruiken. Vind je het niks, dan zeg je het meteen weer op. Ongetwijfeld ga je in die proefperiode op het probleem botsen dat je niet weet wat je moet kiezen uit dat gigantische aanbod. Waardoor je 2 weken omvliegen zonder dat je ook maar iets hebt gevolgd. Daarom heb ik de beste cursussen alvast voor je geselecteerd 😉

Voordat ik met een lijstje kom met de betere fotocursussen op Skillshare is het goed om te weten waarop ik heb geselecteerd. Een videocursus moet in mijn ogen een beetje lekker tempo hebben met niet al te veel geleuter en smalltalk, een logische opbouw, een beetje entertaining verteltrant en een spreker met een prettige stem die extreem goed verstaanbaar is.

Online fotocursussen op Skillshare: een review (3)

Soms heeft een video alles mee, maar vond ik de inhoud net even te gedateerd om mee te kunnen op de lijst. Dat zie je vooral bij de bespreking van apps die door de jaren heen een metamorfose hebben ondergaan, zoals Snapseed. Toch heb ik ook oudere cursussen op de lijst gezet omdat ze gewoon te goed waren om te laten liggen. En ‘oud’ is in dit geval 4 of 5 jaar, dus dat valt op zich nog mee.

Nog iets: in een flink aantal titels staat dat de videocursus specifiek voor iPhones is, maar in de praktijk blijkt het vooral te gaan over de algemene basics die voor elke smartphone gelden. Gebruik je Android? Laat je dan vooral niet weerhouden om zo’n les toch te volgen.

Cursussen over smartphone-fotografie

iPhone Photography: How to Take Pro Photos On Your iPhone | Dale McManus
“Memorize the rules and break them”, zo besluit Dale McManus zijn online cursus iPhone-fotografie. Deze cursus is al wat ouder, maar nog steeds een van de allerbeste beginnerscursussen out there. Fantastische docent ook, die Dale. Duidelijk en to the point. Je zou eigenlijk alle lessen van hem moeten volgen: het is een natuurtalent.

Still Life Photography: Capturing Stories of Everyday Objects at Home | Sean Dalton
De minstens zo goede Skillshare-docent Sean Dalton leert je in deze workshopachtige fotocursus hoe je mooie stillevens maakt thuis. En dan gaat het niet om die klassieke fruit-met-schaal-foto’s, maar alles wat in en rond je huis ligt. In alles zit een stilleven. Een ideale cursus om te volgen nu we aan huis gekluisterd zijn in coronatijd.

Online fotocursussen op Skillshare: een review (4)

Smartphone Photography: Take Creative Photos with Your iPhone | Alli Saunders
De introductie van deze cursus met te harde achtergrondmuziek, is echt een misser. Maar laat je hierdoor niet weerhouden want Alli Saunders heeft een heel goede en volledige cursus opgezet voor mensen die beginnen met smartphone-fotografie. En die muziek gaat al snel uit gelukkig. Alli heeft ook moeite om haar lessen goed te nummeren. Mijn tip: erger je niet, maar luister gewoon 😉

Mobile Photography Course: Your Complete Guide | Phil Ebiner, Sam Shimizu-Jones en Will Carnahan
Met bijna 2,5 uur aan video is dit een van de meest uitgebreide Skillshare-fotocursussen over smartphone-fotografie en ook een van de meest recente. Het is een echte beginnerscursus met introductie van functies van de smartphone-camera, beeldbewerkingsapps, maar ook basisregels voor belichting en compositie. Docenten Phil, Sam en Will wisselen elkaar steeds af zodat je een beetje variatie hebt in stem en manier van vertellen.

Online fotocursussen op Skillshare: een review (5)

How to Take the Perfect Selfie – iPhone Portrait Photography | Dale McManus
Ah, en daar hebben we Dale McManus weer met zijn briljante uitleg en verteltrant. Dit keer gaat het over het maken van selfies/zelfportretten. Geen geblaat over hoe je een selfiestick moet vasthouden, maar echt zinvolle hoofdstukken met goede tips over hoe je het best kunt poseren voor een natuurlijke look. Want dat is wat je wil…

Smartphone Photography for Instagram Success: Capturing Stunning Lifestyle Photos With Your Phone – Sean Dalton
Ongetwijfeld zit je al ‘op’ Instagram, een mooi platform om je beste foto’s te laten zien, inspiratie op te doen en in contact te komen met andere fotoliefhebbers. Sean Dalton leert je hoe je het beste Fashion, Food en Ambiance vastlegt en geeft je wat starterstips voor meer ‘exposure’ op Instagram. Het is niet de meest nagelnieuwe cursus, maar nog steeds de moeite waard.

Fotocursussen over beeldbewerking

How to Edit Photos Like a Pro Using Lightroom Mobile CC | Sean Dalton
“Lightroom is the king of all phone editing apps”, zegt Sean Dalton en dat ben ik helemaal met hem eens. Wat veel mensen vergeten is dat Lightroom voor iOS en Android gratis is. Je gaat pas betalen als je de pro-features wilt gebruiken.

Online fotocursussen op Skillshare: een review (6)

Photo Editing with the Snapseed Mobile App | Phil Ebiner
Het mooie van Snapseed is dat de bediening zich bijna vanzelf wijst, maar de kans is groot dat je nog niet alles eruit haalt wat erin zit. Deze cursus spijkert je in nog geen 50 minuten bij over de basis.

Lightroom Mobile – How to Edit Your iPhone Photography Like a Professional | Dale McManus
Hier kan ik kort over zijn: als je met Lightroom mobile wil gaan werken, dan zijn dit de 45 minuten die je niet zou mogen missen. Superheldere uitleg, gemakkelijk te volgen en precies wat je wil horen. Dale is een topper.

Cursussen over fotografie in het algemeen

Photography for Creative Block: Create A Photo Collage of Meaningful Images | Sophia Emmerich
Ongetwijfeld zit ook jij weleens zonder foto-inspiratie of heb je te vaak hetzelfde gefotografeerd op dezelfde manier. In deze fotocursus geeft de Berlijnse Sophia Emmerich (die overigens uitstekend Engels spreekt) je heel bruikbare handvatten om je uit je creative block te trekken.

Pet Portraits: Capture Studio-Quality Photos of Your Pet | Tabitha Park
Heb je huisdieren? Fotograaf Tabitha Park laat je zien hoe je je rommelige honden- en kattenkiekjes omtovert tot indrukwekkende huisdierportretten. En dat zonder mega-studio-achterwand en giga-studiolampen, maar gewoon met een huis-tuin-keuken-achtergrondje en daglicht!

Online fotocursussen op Skillshare: een review (7)

Dark Botanical Photography: Capture Beautifully Moody Images of Plants | Linda & David
Vind je het leuk om planten te fotograferen? Dan is deze korte, maar interessante cursus misschien iets voor jou. David neemt je mee op zijn zoektocht naar dark botanical foto’s. Het voorbeeld op de cursuspagina smaakt naar meer, maar de voorbeelden in de video spetteren een stuk minder je scherm af jammer genoeg. Het is wel een leuk inkijkje hoe je de sfeer van een ‘normale’ plantenfoto kunt bepalen.

Zozo, en is dit nou alles over fotografie?

Nee, natuurlijk niet! Dit was maar een greep uit de cursusschatkist van Skillshare. De zoekterm ‘photography’ levert meer dan 2275 resultaten op, dus daar kun je best nog een tijdje mee vooruit. Om niet als een kip zonder kop allerlei lessen te starten, kun je het best van te voren even een blik werpen op de reviews van medestudenten. Niet iedereen heeft natuurlijk zin om een review achter te laten, maar na elke gevolgde cursus vraagt Skillshare of een les aan de verwachtingen heeft voldaan. En daar zie je eigenlijk al meteen of een cursus een must is of juist niet. Ik moet zeggen: als je de soms ongezouten meningen leest, dan speelt Skillshare geen mooi weer.

Online fotocursussen op Skillshare: een review (8)

Kom je te veel open deuren tegen als je een cursus bekijkt? Doe dan een nieuwe zoekactie en filter de cursussen op class level ‘Intermediate’ of ‘Advanced’.

Net als bij Spotify betaal je Skillshare niet per cursus, maar een vast bedrag per maand of jaar en daarvoor mag je alle 33.000 cursussen volgen. Met andere woorden: je zit niet vast aan fotografie, maar kunt ook een cursus Spaanse gitaar, grafisch ontwerpen of marketing volgen.

  • Met deze link krijg je 30% korting op een jaarabonnement. Dat kost 142,44 euro, wat neerkomt op 11,87 euro per maand. Normaal kost een abonnement 203,48 euro per jaar (=16,95 euro per maand)

Ja, inderdaad, da’s wéér een abonnement: maar bedenk dat je je Skillshare-account kunt delen met iemand anders op voorwaarde dat je het niet tegelijkertijd gebruikt.

Wil je Skillshare toch liever eerst een maand weken uitproberen? Gebruik dan deze link.

Online fotocursussen op Skillshare: een review (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Pres. Carey Rath

Last Updated:

Views: 5611

Rating: 4 / 5 (41 voted)

Reviews: 80% of readers found this page helpful

Author information

Name: Pres. Carey Rath

Birthday: 1997-03-06

Address: 14955 Ledner Trail, East Rodrickfort, NE 85127-8369

Phone: +18682428114917

Job: National Technology Representative

Hobby: Sand art, Drama, Web surfing, Cycling, Brazilian jiu-jitsu, Leather crafting, Creative writing

Introduction: My name is Pres. Carey Rath, I am a faithful, funny, vast, joyous, lively, brave, glamorous person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.