Nereïden in de Griekse Mythologie (2024)

De Nereïde Zeenimfen

De Nereïden maakten deel uit van het Griekse pantheon van godheden in de oudheid, en zoals veel van dit pantheon werden de Nereïden geassocieerd met water, want de Nereïden waren Griekse zeenimfen.

Water had veel verschillende godheden die ermee verbonden waren, waaronder de belangrijke goden Poseidon en Oceanus, de Nereïden waren misschien van een lager niveau, maar waren tijdgenoten van de Oceaniden de Potamoi en de Naiads.

Zie ook: Penthesilea in de Griekse Mythologie

De Griekse Nereïden

Oude bronnen vertellen dat er 3000 Oceaniden waren en evenveel Potamoi, maar er waren minder Nereïden, want er zouden maar 50 van deze groep waternimfen zijn. Deze 50 Nereïden waren de dochters van de oude zeegod Nereus en zijn vrouw Doris, een Oceanid.

Van de Nereïden werd gezegd dat het mooie jonge maagden waren die vaak ronddartelden op de golven van de Middellandse Zee of zonnen op rotsen.

De zeenimfen van de Nereïden werden gezien als welwillende figuren en er werd vaak gezegd dat ze zeelieden en vissers hielpen die verdwaald waren of in nood verkeerden. Als dank voor de Nereïden hadden de meeste vissershavens en havens in heel het oude Griekenland een schrijn of soortgelijke structuur gewijd aan de dochters van Nereus.

De belangrijkste rol van de Nereïden was echter om op te treden als bedienden van Poseidon, en dus werden ze vaak gezien in het gezelschap van de god. Hoewel ze geassocieerd werden met de Middellandse Zee, werd gedacht dat ze zich specifiek concentreerden op de Egeïsche Zee, want dit was waar hun vader, Nereus, zijn paleis had.

De Nereïden - Adoplhe Lalyre (1848-1933) - PD-art-100

De Nereïden - Joaquín Sorolla (1863-1923) - PD-art-100

Namen van Nereïden

Ondanks dat er maar 50 Nereïden zijn, zijn de schrijvers van oude teksten het niet eens over de namen van de Nereïden.

Ondanks dit gebrek aan overeenstemming vertegenwoordigden de namen die aan de Nereïden werden gegeven een personificatie van een bepaalde eigenschap van de zee. Zo stond de Nereïde Melite voor een kalme zee, Actaea was de personificatie van de zeekust en Eulimene stond voor een goede haven.

Deze drie Nereïden zijn vandaag de dag echter vrijwel onbekend en de namen van de meeste Nereïden zouden voor de meeste mensen onherkenbaar zijn. Er zijn echter een handvol Nereïden waarvan de namen relatief bekend zijn.

Poseidon en de Nereïden - Alexandre Cabanel (1823-1889) - PD-art-100

De Nereïde Amphitrite

Amphitrite is een van de beroemdste Griekse zeenimfen, want de Nereïde was de vrouw van de Olympische zeegod Poseidon.

Aanvankelijk wel, Amphitrite Poseidon was er niet blij mee dat Amphitrite probeerde de Nereid tot zijn vrouw te maken. Amphitrite zocht haar toevlucht in de verste uithoeken van de zee. Terwijl Poseidon Amphitrite niet kon vinden, werd de schuilplaats van de Nereid ontdekt door Delphin, de dolfijnachtige zeegod. Delphin sprak met Nereid en overtuigde haar om terug te keren en met Poseidon te trouwen.

Delphin was overtuigend en Amphitrite keerde terug om Koningin van de Zee te worden en naast haar nieuwe echtgenoot, Poseidon, te gaan zitten.

De triomf van Amphitrite - Hugues Taraval (1729-1785) - PD-art-100

De Nereïde Thetis

Mogelijk nog beroemder dan Amphitrite is de Nereïde Thetis, want van Thetis werd vaak gezegd dat ze de leider van de Nereïden was.

Zelfs van de mooie Nereïden werd vaak gezegd dat Thetis de mooiste was en haar uiterlijk trok zowel Zeus als Poseidon aan. Maar voordat beide goden hun gang konden gaan met de zeenimf, werd er een voorspelling gedaan over de zoon van Thetis die nog machtiger zou worden dan zijn vader. Zeus noch Poseidon wilden dat hun potentiële zoon machtiger zou worden dan zij en dus zorgde Zeus ervoor datThetis uit te huwelijken aan een sterveling, de Griekse held Peleus .

Thetis wilde echter niet met een sterveling getrouwd zijn en net als Amphitrite voor haar vluchtte ze voor de avances van haar minnaar. Uiteindelijk zou Peleus haar echter in de val lokken en werd een huwelijk tussen Thetis en Peleus overeengekomen. De gebeurtenissen op het bruiloftsfeest zouden een van de beginpunten van de Trojaanse oorlog vormen.

Het huwelijk van Thetis en Peleus zou één zoon voortbrengen, Achilles, een Griekse held die inderdaad machtiger zou zijn dan zijn vader, precies zoals de voorspelling had gezegd.

Toen Achilles nog jong was, probeerde Thetis haar zoon onsterfelijk te maken door met ambrosia en vuur het sterfelijke deel van Achilles weg te branden. Thetis werd echter op heterdaad ontdekt en vluchtte daarom voor de boze Peleus terug naar het paleis van haar vader.

Thetis bleef echter waakzaam over haar zoon en toen de Trojaanse oorlog uitbrak, probeerde Thetis Achilles te verbergen, hoewel de schuilplaats werd ontdekt door de vindingrijke Odysseus.

Zie ook: De Sterrenbeeld Ara

De Nereïde Thetis zou ook verschijnen in de Argonautica het verhaal van de zoektocht van Jason en de Argonauten naar het Gulden Vlies. In overeenstemming met de welwillende aard van de Griekse Nereïden, begeleidde Thetis de Argo door de dubbele gevaren van Scylla en Charybdis.

Gouden appel van tweedracht - Jacob Jordaens (1593-1678) - PD-art-100

De Nereïde Galatea

Een derde beroemde Nereïde is Galatea, en zij had net als haar zussen Amphitrite en Thetis een beroemde huwelijkskandidaat, want Galatea werd achtervolgd door de Cycloop. Polyphmeus .

Het verhaal van de Nereïde Galatea is een van de beroemdste liefdesverhalen uit de oudheid, want in een driehoeksverhouding is Galatea niet verliefd op Polyphemus, maar op de herder Acis. Polyphemus rekent af met zijn rivaal door Acis onder een rotsblok te verpletteren, waarna Galatea Acis in een rivier verandert.

In sommige versies van het verhaal laat Galatea zich echter wel het hof maken door Polyphemus, die in deze versies verre van een wilde is, en een match tussen Galatea en Polyphemus zou een geschikte zijn geweest.

De liefde van Acis en Galatea - Alexandre Cabanel (1823-1889) - PD-art-100

De wraak van de Nereïden

De Nereïden verschenen ook massaal in een verhaal uit de Griekse mythologie, want de zeenimfen waren, net als de meeste anderen in het Griekse pantheon, snel boos als ze werden gekleineerd.

Het is een verhaal dat overlapt met het verhaal van Perseus, want in deze tijd was de koning van Aethiopië (onbekend Afrika) Cepheus Cepheus was getrouwd met de mooie Cassiopeia, maar koningin Cassiopeia herkende haar eigen schoonheid en verkondigde deze luidkeels, waarbij ze zelfs zei dat ze mooier was dan welke Nereïde dan ook.

De zeenimfen van de Nereïden namen aanstoot aan zo'n grootspraak van een gewone sterveling en beklaagden zich bij Poseidon. Om de Nereïden gunstig te stemmen stuurde Poseidon het zeemonster Cetes om het land van Aethiopië te verwoesten.

De enige manier om Cetes gunstig te stemmen was door zijn eigen dochter Andromeda op te offeren, maar gelukkig voor de prinses Andromeda Perseus was op de terugweg van zijn zoektocht naar het hoofd van Medusa. Dus Perseus maakte gebruik van het hoofd van de gorgon Medusa, veranderde Cetes in steen en redde Andromeda.

De namen van Nereïden

Naam Vertaling Naam Vertaling Naam Vertaling
Actaea Schelpen Ephyra Menippe Sterke paarden
Agaue Illustere Erato De lieflijke Nausithoe Snelle schepen
Amatheia Verpleegkundigen Euagore Goede montage Nemertes Onfeilbare raad
Amphinome Zee Bounty Euarne Goed gelamd Neomeris
Amphithoe Zeestromingen Eucrante Geslaagde reis Nerea
Amphitrite Koningin van de zee Eudore Mooie geschenken Nesaea Eilanden
Apseudes Eulimene Goede havenligging Neso Eilanden
Arethusa Eumolpe De Fijne Zanger Opis
Azië Eunice Mooie overwinning Oreithyia Woeste golven
Autonoom Getijdenpoelen Eupompe Fijne optocht Panopea Panorama
Beroe Eurydice Panope
Callianassa Mooie koningin Galene Kalme zeeën Pasithea Alle goddelijke
Callianeira Galatea Wit zeeschuim Pherusa Redde Matrozen
Calypso Verborgen Glauce Blauwe Grijze Wateren Phyllodoce
Ceto Zeemonsters Glauconome Grijze zeeën Plexaure Kronkelend briesje
Claea Halie Pekel Ploto Zeilwinden
Clymene Roem Halimede Dame van de Pekel Polynoom Veel geweid
Cranto Hipponoe Weet alles over paarden Pontomedusa Zeekoningin
Creneis Hippothoe Snelle golven Pontoporeia Oversteek van de zee
Cydippe Iaera Poulynoe Rijk van geest
Cymo Golf Ianassa Pronoe Vooruitdenken
Cymatolege Einde van de golven Ianeira Genezend water Proto Eerste reis
Cymodoce Golven stabiliseren Ione Protomedeia Eerste koningin
Cymothoe Lopende golven Iphianassa Psamathe Zand
Deiopea Laomedeia Leider van het volk Sao Veilige doorgang
Dero Leiagore Verzamelen van vis Speio Zee Grotten
Dexamene Zwemmen Leucothoe Thalia Bloeiende zeeën
Dione De goddelijke Ligea Themisto Gewoonterecht
Doris Zeevruchten Limnoreia Zoutmoeras Thetis Paaien
Doto Gulle vangst Lycorias Thoe Vlotte reis
Drymo Lysianassa Koninklijke levering Xantho
Dynamene De kracht van de zee Maera
Eione Strand Melite Kalme golven
Nereïden in de Griekse Mythologie (2024)
Top Articles
About Us | New Subaru & Used Car Dealer Erie
17 Pros and Cons of Living in Oakland, CA
Minus8 Patreon
Norris Funeral Home Chatham Va Obituaries
Fnv Mr Cuddles
Uber Hertz Marietta
"Rainbow Family" will im Harz bleiben: Hippie-Camp bis Anfang September geplant
Osu Bookstore Stillwater
Rice explains personal reason for subdued goal celebration against Ireland
Chs.mywork
Real Estate Transfers Erie Pa
Xsammybearxox
Blue Beetle Showtimes Near Regal Independence Plaza & Rpx
Craigslist Apartments In Philly
Dow Futures Pre Market Cnn
The Creator Showtimes Near Baxter Avenue Theatres
Rick Steves Forum
Watch The Most Popular Video Of Mikayla Campinos Online
Shop - Mademoiselle YéYé
Elemental Showtimes Near Sedaliamovies
What is a Nutmeg in Soccer? (Explained!) - Soccer Knowledge Hub
Huntress Neighborhood Watch
The Legend of Zelda: Every Reincarnation of Princess Zelda Explained
Milf Lingerie Caption
Nyu Paralegal Program
With Great Animation Comes Great Music — Spider-Man Across the Spider-Verse Live in Concert | Discover Jersey Arts
Greensboro, NC Breaking News Headlines Today | Ground News
Bluestacks How To Change Master Instance
02080797947
Ufc 281 Tapology
Busted Barren County Ky
Match The Criminal To The Weapon
Wym Urban Dictionary
Oklahoma Scratch Off Remaining Prizes
Methstreams Boxing Live
Western Lake Erie - Lake Erie and Lake Ontario
Courierpress Obit
Ucf Net Price Calculator
Sessional Dates U Of T
Nashville Predators Wiki
Weather Underground Pewaukee
Parx Entries For Today
A Man Called Otto Showtimes Near Carolina Mall Cinema
Personapay/Glens Falls Hospital
Craigslist Lasalle County Il
Oppenheimer Showtimes Near B&B Theatres Liberty Cinema 12
Eurorack Cases & Skiffs
Craigslist Farm And Garden Lexington
FINAL FANTASY XI Online 20th Anniversary | Square Enix Blog
Academic calendar: year cycle and holidays | University of Twente | Service Portal
Omaha World-Herald from Omaha, Nebraska
Cardaras Logan Ohio
Latest Posts
Article information

Author: Greg Kuvalis

Last Updated:

Views: 5608

Rating: 4.4 / 5 (55 voted)

Reviews: 86% of readers found this page helpful

Author information

Name: Greg Kuvalis

Birthday: 1996-12-20

Address: 53157 Trantow Inlet, Townemouth, FL 92564-0267

Phone: +68218650356656

Job: IT Representative

Hobby: Knitting, Amateur radio, Skiing, Running, Mountain biking, Slacklining, Electronics

Introduction: My name is Greg Kuvalis, I am a witty, spotless, beautiful, charming, delightful, thankful, beautiful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.