Categorieën: 12+, Boek, Young adult
Tags: techniek, Thriller, toekomst
Author: Mirjam Mous
Series: H@ck
Publisher: Van Goor
‘De machthebbers kunnen alleen maar hun spel spelen omdat wij dat tolereren’.
Het vervolg op de futuristische thriller h@ck 1-Het instituut
Toen Holden de regels overtrad, werd hij naar het Cliffton Instituut gestuurd, waar hij steeds meer over de ogenschijnlijk ideale samenleving ontdekte. Uiteindelijk zijn alle puzzelstukjes in elkaar gevallen en is het plaatje compleet. Holden beseft dat de mensheid groot gevaar loopt. Hij moet Prissy en haar hackervrienden zien te stoppen voor het te laat is. Maar kan hij hen overtuigen van zijn gelijk? Prissy weet zeker dat ze de nieuwe leiders gaat ontmaskeren en laat zich dat niet zomaar uit het hoofd praten. Broer en zus denken allebei de waarheid te kennen en komen lijnrecht tegenover elkaar te staan. Wie heeft er gelijk? De gevolgen zullen niet te overzien zijn als ze achter de verkeerde vijand aan gaan…
In drie woorden
Technothriller, dystopieën, manipulatie
In meer woorden
Dit boek sluit naadloos aan op H@ck 1 – Het instituut en is daardoor minder geschikt om los hiervan te lezen.
Je stapt opnieuw in de wereld van Holden en zijn zus Prissy en bent daarmee ongeveer 50 jaar verder in de tijd. Beiden bevinden zich in uitzichtloze situaties waar ze toch tegen proberen te vechten. Zo vreest Holden voor een samenleving waarin alles nog meer wordt bepaald door computers en waarin als gevolg daarvan geen vrijheden en eigen initiatieven van mensen getolereerd zullen worden. Ondertussen proberen Prissy en haar hackvrienden uit onvrede de leiders te ontmaskeren omdat het gevaar volgens hun uit die hoek komt. Ze nemen daarbij grote risico’s. Broer en zus komen met deze verschillende zienswijzen tegenover elkaar te staan en dat gaat ze zeker niet helpen om de wereld en zichzelf te redden. Onbetrouwbare, op macht beluste leiders, gemanipuleerd voedsel en weinig tot geen privacy vallen hen ten deel. Deze kenmerken van de nieuwe tijd bezorgen zowel Holden als Prissy en haar vrienden een beklemmend, alles overheersend gevoel van onveiligheid. Maar kennelijk kan het toch anders, zo blijkt als er toch een wereld zonder camera’s, computers, wifi en andere technologische snufjes van de nieuwe tijd bestaat. Maar hoe houdbaar is ‘De Kolonie’? Biedt het veiligheid of ploppen er weer nieuwe gevaren op? Hoe het ook zij, de huidige ontwikkeling in de wereld buiten ‘De Kolonie’ moet gestopt worden! Maar hoe?
Het beklemmende in dit vervolg op H@ck 1 is dat de personages nooit weten wie ze wel en niet kunnen vertrouwen. En die onzekerheid pak je als lezer natuurlijk mee en zorgt ervoor dat de spanning flink wordt opgevoerd. Dat het niet pluis is in de wereld staat als een paal boven water, maar uit welke hoek komt het echte gevaar? Als lezer word je heen en weer geslingerd tussen zekerheid en twijfel mede omdat je het gebeuren steeds vanuit een wisselend perspectief krijgt aangereikt. Ga je mee met de gedachtegang van Holden of heeft Prissy toch gelijk? De spanning stijgt naarmate het verhaal vordert, cliffhangers worden aan de lopende band aan het eind van een hoofdstuk gedropt en onverwachte plotwendingen houden de spanning er flink in. Dit alles maakt deel 2 nog meer tot een pageturner dan deel 1.
Het boek bestaat uit 4 delen, elk deel wordt ingeluid met een (filosofische) uitspraak van een bekend of beroemd persoon. Alle uitspraken geven stof tot nadenken en hebben een link met het komende deel. Zo start deel 1 ‘Paradice lost’ met de woorden van Johan Cruijff (1947-2016): ‘De waarheid is nooit precies zoals je denkt dat hij zou zijn’. Bij aanvang van de daaropvolgende delen en het epiloog staan uitspraken van: Roel van Duijn, Nederlands politicus en politiek acrivist, Alain, pseudoniem van Emile- Auguste Chartier 1868-1951, Frans filosoof, essayist, journalist en leraar, Lord, George Byron 1788-1824, Engels dichter en Marcus Tullius Cecero 106 v.Chr.-43 v. Chr., Romeins staatman en schrijver. Het spreekt voor zich dat de gezegden van deze mensen uitlokken tot discussies van filosoferende en/of politieke aard. Hierdoor is H@ck zeker ook een boek dat bruikbaar is bij lessen waarin maatschappelijke zaken aan de orde komen. De samenleving die in het boek geschetst wordt is sowieso op veel fronten discutabel en als lezer vorm je je dan ook gaande weg een mening over zowel de voor- als de nadelen ervan. Wat zal waarheid worden in onze (nabije) toekomst en waarin slaat het verhaal de plank volledig mis? Dat zal blijken als we 50 jaar verder in de tijd zijn. We weten het nu nog niet maar kunnen er wel over dromen, nadenken, discussiëren en gissen…
Deze spannende thriller is geschikt voor middelbare school leerlingen, Young Adults en iedereen die graag een kijkje in de toekomst neemt.
Blog auteur Jenny Oreel
View all reviews by Jenny Oreel →